Самотата и новата майка

С

Изненадани ли сте да чуете колко нови майки изпитват осакатяваща самота? Всъщност последните данни (публикувани от Mumsnet и ChannelMum.com) показват, че повече от 90% от майките признават, че се чувстват самотни след раждането на децата си. Може да ви бъде простено да мислите, че с толкова много от нас, които избират да имат деца по-късно в живота, това би било време на удовлетворение, завършеност, радост и благодарност. Планирахме живота си, кариерата си, домовете си и избрахме оптималното време за растежа на нашето семейство.

Разбира се, ние сме бомбардирани с достатъчно изображения на перфектни щастливи семейства в социалните медии, в списания и по телевизията. Реалността обаче често е много различна и рядко се позовава на степента на самота и на новата майка.

Всъщност 60% от жените се опитват да скрият ниското си настроение и чувството на самота. Чувството за самота, самота или уязвимост може да ни накара да се чувстваме конфликтни и решени да не разкриваме колко зле се чувстваме, особено ако всички, които познаваме, изглежда живеят мечтата.

Освен това една четвърт от семействата с малки деца, приблизително 2 милиона, се отглеждат само от един родител, обикновено майката. Да бъдеш сам, може би далеч от семейството, без партньор за подкрепа, може допълнително да изостри чувството на изолация. Или преместването далеч от дома може да доведе до самота след раждането. 35% чувстват загубата на близки отношения и непосредствена социална мрежа, често не познавайки новите си съседи.

Разбира се, има и много допълнителни фактори, които да вземете предвид.

– Ефектът на хормоните често се забравя, но бременността опустошава хормоналния баланс на жената, понякога дълго след раждането на бебето. Плюс новороденото дете носи много допълнителна отговорност, често сложна, след като първите няколко седмици подкрепа изчезнат.

– Когато някой е бил професионалист, контролира бизнес дама смущаващо е да се почувствате съкрушени и отчаяни, изгубени и неспособни да се справите, безпомощно да чувствате „не мога да направя това“. Не забравяйте, че дори и да ви се струва, вие не сте сами, когато изпитвате тези емоции. Бъдете нежни със себе си, позволете на другите да помагат, вземете професионална подкрепа и си дайте време да се излекувате.

– Може да е трудно примирявайки се с това колко много се е променил животът ви. Да, може би наистина сте искали дете, размишлявате върху последиците и въздействието, което едно дете ще окаже върху живота ви, но реалността е, че го живеете 24/7, всеки ден от седмицата, често е много различно. Редовното ставане посред нощ, защото бебето ви плаче или се нуждае от хранене, може да се приеме като ваша отговорност. Може да има вина или чувство за задължение да направите всичко и да го направите добре, защото сега не поемате основната финансова тежест и излизате на работа всеки ден. Майчинството е вашата роля сега.

– Оценявайте, че бебето внесе внезапна и масивна промяна в вашата идентичност и роля в живота. Вместо да следвате кариерата си, да вземате решения, да решавате предизвикателства и да се наслаждавате на стимулиращи разговори, вашият живот сега е по-двусмислен, диктуван до голяма степен от мъничък, взискателен човек. Позволете си да скърбите малко за предишния си живот. Тази тотална трансформация може да е била непредвидено откровение, оставяйки ви в неизвестност, плаващи без предварително предупреждение за това, което наистина е било замесено.

– Веднъж безмилостната умора, липсата на стимул и честотата на това да бъдете сами сте се натъкнали на вас, може да се изправите пред ярка, самотна реалност. 26% от младите майки съобщават, че напускат къщата веднъж седмично или по-малко, като някои напускат само веднъж месечно (Trust of Young Women). Това може да повлияе значително на вашата увереност и самочувствие. Загрижеността да знаете как да бъдете добър родител, както и да се справите със забележимите промени във вашето тяло, външния ви вид, ефекта върху финансовата ви свобода, много различните разговори, които сега провеждате с партньора си, всичко това може да бъде много примирително след бебето.

– Мисълта за напускане на къщата кара много нови майки да се притесняват. Логистиката сама по себе си може да бъде плашеща. Транспортирането на бебе изисква много неща. Товаренето и разтоварването на кола или използването на обществен транспорт може да бъде бавен процес и ако бебето стане раздразнително, това е още по-лошо, става разстроено и смущаващо. 73% от майките съобщават, че изпитват грубо или неприятно поведение и смяната на помещенията в обществените стаи за почивка или храненето на детето им може да бъде изпълнена с трудности.

– Финансови опасения са основен фактор в света на новата майка. Дори когато парите са били обсъдени и бюджетите са съгласувани, много нови майки не искат да харчат пари за несъществени неща, като кафета, обяд или лични вещи като ново червило. Липсата на пари е фактор за 40% от майките, които се чувстват самотни. Бебетата не са евтини и притеснението, че трима души сега могат да живеят с една заплата, макар и временно, може допълнително да засили решението на нова майка да не се социализира, когато това води до харчене на пари, като я тласка към по-нататъшна изолация.

– Поканете други майки просто за кафе, може да не се чувства комфортно, тъй като домът е малко вероятно да бъде толкова подреден, колкото преди бебето. Искането да бъде добра домакиня, като същевременно се поддържат стандарти за качество, може да попречи на издаването на покани. Преуморяването, чувството, че това е твърде много усилия и предлагането на малко интересен разговор, може да обезкуражи да се чувствате общителни, което води до по-нататъшна изолация и самота.

Меко, меко може да бъде начинът да преминете към новата си роля. Чести места, където отиват други нови майки; парка, меките зони за игра, развлекателните центрове и постепенно се сприятеляват с тези, които са сами. Усмихнете се и намерете първоначално общ език. Обменяйте телефонни номера, за да можете да поддържате връзка, да си чатите и може би да се срещнете на кафе. Изтеглете местна бебешка или детска група „отворена къща“. Преговаряйте известно време всяка седмица за прекарване с хора на вашата възраст; в началото може да е гаечен ключ, за да оставите бебето си, но е важно да запазите част от собствената си идентичност. Намерете начини да намалите самотата си.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta