Факти за следродилна депресия – разпознаване и облекчаване на бебешкия блус и депресия

Ф

Новородените майки често изпитват противоречиви чувства на радост и емоционално разочарование през първите няколко седмици след раждането. Това често се нарича следродилен блус или „бебешки блус“. Може да се чувства потиснато, но като цяло тя намира удоволствие в живота. Тези чувства са нормални и временни.

Преходът към майчинство носи много хормонални промени, промени в образа на тялото и промени в интрапсихичната реорганизация. Флуктуиращите хормони по време на бременност и след раждането, четириседмичният период след раждането, оказват влияние върху настроението, причинявайки ранно въодушевление при раждането, което може да бъде последвано от лека депресия със сълзливост, раздразнителност и умора. Тези чувства достигат своя връх на петия ден след раждането. Повечето жени се възстановяват и се адаптират към тези промени след раждането след няколко дни.

Физиологичните фактори, които влияят на настроението, обаче могат да взаимодействат с незначителни тревоги и стресове, за да доведат до клинична депресия. Следродилната депресия (PPD) се разпознава от постоянното настроение на униние и незаинтересоваността на майката от връзката с бебето. След 5 дни не се очаква постоянството и трябва незабавно да се докладва на доставчика на здравни грижи. Допълнителни грижи за бебета от бебешка сестра също могат да бъдат препоръчани, тъй като това позволява на майката да облекчи физическата и психическата умора.

Типичната промяна / възстановяване след раждането е описана на три фази:

Фаза 1 – Приемане –

Майка е пасивна и готова да остави другите да се грижат за нея. Разговорите се съсредоточават върху нейния роден опит. Майката проявява голям интерес към своето бебе, но не се интересува много от това как да се грижи за детето, тъй като основният й фокус е върху възстановяването от раждането и нуждата от храна, течности и дълбок възстановителен сън. Тя е готова да остави другите да се грижат за детето.

Фаза 2 – Задържане –

Майката започва да предприема действия и се интересува повече от грижите за своето бебе. Тя става критична към „представянето“ си. Тя е повишила загрижеността си за функциите на тялото си и поема отговорност за нуждите си от самообслужване. Тази фаза е идеална за обучение на бебета от бебе медицинска сестра.

Фаза 3- Отпускане -:

Майките, а често и бащите, работят, като се отказват от предишния си начин на живот и семейни условия, за да включат новото бебе. Много майки трябва да се откажат от идеала си за своя роден опит и да го примирят с това, което всъщност се е случило.

Оценката след раждането обикновено включва физическа оценка и оценка на психологическата връзка, но трябва да включва и оценка за умора. Тъй като в днешния начин на живот жената често работи през по-голямата част от бременността си, настанява се след раждането с отговорност за грижите за новороденото и след това се прибира вкъщи след 48 часа или по-малко, за да поеме пълните домашни задължения, много жени нямат възможност да си почиват и адаптирайте се във фазата след раждането.

Доставчиците на здравни услуги могат да намалят нивото на майчината умора, като препоръчват и инициират подходящи мерки за облекчение, като например грижа за новороденото за няколко часа или планиране на грижи за бебешка сестра, които позволяват периоди на почивка. Осигуряването на подходяща почивка на майката помага за правилното й възстановяване.

В някои случаи е необходимо лекарство, за да се помогне на майките с PPD. Подкрепа след раждането обаче може да бъде получена чрез агенции за социални услуги, медицински сестри, родителски курсове и групови дискусии. Тези социални възможности показват на майките, че не са сами, и им помагат в лична подкрепа, както и в обвързване с бебето.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta