Как майките могат да се справят със стреса и да се научат как да бъдат уверени

К

Майчинството е основният източник на безпокойство и стрес

Преди да станете нова майка, никога не бихте повярвали на количеството стрес, което може да дойде от очакванията ви да бъдете перфектни. Майките не само очакват себе си да бъдат перфектните родители, но е добавен вътрешен и външен натиск да бъдат перфектният партньор, приятел, служител, член на семейството и т.н. … Така че не е чудно, че много майки съобщават, че се чувстват стресирани от да могат да свършат достатъчно през деня си или да се притесняват от редовното изоставане. Тези чувства често водят до допълнителен стрес и липса на самочувствие и самочувствие.

Най-доброто лекарство за стрес е да поемете контрола

Когато се чувствате тревожни или стресирани, това може да ви изтощи много и да доведе до отлагане или неефективност, тъй като умът ви не е ефективно състояние, за да се справите с всички изисквания на чинията си.

Един от ключовете за това да се чувствате по-спокойни и по-спокойни е да направите равносметка на това, което можете и какво не можете да контролирате. Например, като заета майка, може да имате огромен списък със задачи, които да преминете през деня си. Направихте предположението, че можете да постигнете този списък с „чудовища“, защото очаквате, че когато поставите детето си за дрямка днес, ще имате 2 часа „свободно време“, за да свършите всичко. За съжаление, днес нещо е разстроило детето ви и му е отнело много повече време да се успокои и спи само за 30 минути. Вашата нормална реакция може да бъде да се почувствате като провал, да се ядосате или да се разстроите и дори да се критикувате, че не можете да контролирате тази ситуация и да накарате детето си в редовен сън Но какво, ако сте решили да преосмислите какво можете и какво не можете да контролирате. Този сценарий е много често срещан за майките с малки деца. Има очаквания, че бебетата ТРЯБВА просто да следват и да рутинират. Това, което майките често не обмислят е, както и възрастните, децата не винаги са предвидими. Колко пъти сте се мъчили да заспите или да заспите добре, защото ви е прилошало; беше твърде горещо; беше ти неудобно; бяхте разстроени; ти беше твърде студено и така нататък? Малко дете или дете не може да обясни защо изпитва затруднения със съня, но експертите по родителство твърдят, че децата просто трябва да бъдат поставени в рутина, за да спят и всичко ще се получи добре. Затова не е чудно, че майките обвиняват себе си или детето си, когато нещата не вървят според плановете на експертите.

Ако напротив, в ситуации като тези сте се спрели да се чувствате разстроени от „неконтролируемата“ ситуация и сте преоценили списъка си със задачи, бихте започнали да поемате контрола върху емоциите си и съответно да променяте рутината си през целия ден. Например, можете да решите да играете с детето си известно време и след това да се включите в дейностите, които сте планирали заедно. Дори ако планирате да свършите някои домакински задължения, можете да оставите детето си да играе до вас, докато почиствате. Можете също така да предположите, че детето ви най-вероятно ще бъде изморено тази вечер, така че да можете да свършите тези задължения тогава. Така или иначе, ВИЕ сте поели контрола и сте се адаптирали към „неконтролируемото“ по начин, който е намалил нивата на стрес и все още ви позволява да завършите нещата от вашия списък – с много по-малко стрес.

Получаването на контрол намалява депресията

Депресията идва от чувството за безпомощност и безнадеждност, така че има смисъл, че когато възвърнете чувството за контрол, започнете да се чувствате по-щастливи и по-обнадеждени за бъдещето.

Когато поемете контрола върху собственото си здраве и благополучие, вие също намалявате стреса и повишавате самочувствието

Някои добри примери за това поемат контрола върху:

  • Благосъстояние: Ангажиране за намаляване на приема на сол и захар
  • Самочувствие: Внимавайки за негативния саморазказ
  • Връзки: Поемете си въздух, за да помислите, преди да говорите с „щракащ“ тон на партньора или децата си
  • Финанси: Уговаряне на среща с финансовия плановик
  • Кариера, Преглед на това, което наистина ще ви накара да се почувствате щастливи и уравновесени сега, когато имате семейство
  • Личен живот: Чувствате се комфортно с родителските си решения и личните си убеждения и ценности

Всички тези примери по-горе са начини, по които можете да си върнете контрола върху живота си. Чрез това поведение можете засилете самочувствието си по време на стрес и осигурете насоки и подкрепа за тези, които обичате най-много.

Отделете няколко минути сега, за да помислите какво бихте искали да си върнете контрола през тази седмица и се ангажирайте да направите това възможно най-скоро.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta