4-те основни типа родителство (какъв е вашият стил на възпитание?)

4

Не са еднакви две групи родители. Всеки има различни възгледи за дисциплината и различен набор от ценности, които иска да внуши на децата си. Но макар да са различни по стил, родителите имат една и съща цел – да създадат свят, пълен с любов за децата си и да ги насочват на всяка крачка.

Ето четирите основни типа родителство:

Авторитарно родителство

Авторитарните родители често се наричат ​​дисциплинарници. Със строги правила, които често не се обясняват на детето, общуването често е еднопосочно (от родител до дете). Дисциплината е приоритет на авторитарните родители, поради което те имат по-малко възпитателен родителски стил, който често включва наказание. Те имат големи очаквания от децата си и предлагат малко или никаква гъвкавост.

Неангажирано родителство

Както подсказва името, родителите, които имат този стил, показват малко участие в децата си и почти позволяват на децата си да правят каквото си искат. Има малко комуникация между партиите, по-малко възпитание от страна на родителите и голяма свобода за децата и не се използва особен стил на дисциплина. Някои родители избират този родителски стил съзнателно, но повечето неангажирани родители обикновено имат липса на информация за родителството и не са сигурни какво да правят.

Разрешително родителство

Наричани още снизходително родителство, родителите, които практикуват този стил, виждат себе си като приятел на детето си, а не като авторитетна фигура. Докато са топли и възпитателни и комуникацията е отворена, те предлагат малко насоки и насоки на детето си и му позволяват да взема решения самостоятелно. Позволителните родители обикновено не определят правила и имат минимални очаквания към потомството си.

Авторитетно родителство

Много хора смятат, че този стил е най-полезен за децата. Авторитетните родители са възпитателни и разумни и дори ако поставят големи очаквания към детето си, те предлагат гъвкавост. Що се отнася до дисциплината, правилата са ясно посочени и обяснени на детето. Комуникацията е много отворена между партиите и по начин, който младият ще разбере. Много деца, отгледани от авторитетни родители, мислят за себе си и са самодисциплинирани.

Някои родители следват стриктно определен родителски стил, но мнозина практикуват комбинация от стилове. Експертите препоръчват да не се разглежда различно всеки стил, а вместо това да се разглежда като континуум. Много родители също променят родителството си, докато детето расте. И така, с кой родителски стил се свързвате най-много?

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta