Безопасност при ранна бременност

Б

Първият триместър е период, когато тялото на майката претърпява много физиологични промени и основните органи на плода започват да се развиват. През това време рискът от спонтанен аборт е висок, а благосъстоянието на плода силно зависи от благосъстоянието на майката. Ще се озовете сред множество съвети за това какво трябва и какво не трябва да правите, много от които може да нямат смисъл. Така че, ако се чудите какви мерки за безопасност да практикувате, ето кратък списък с мерки за безопасност.

Храна и Напитки

След като плодът се прикрепи към маточната стена, той започва да черпи хранителни вещества и кислород от вас. Това, което консумирате, не само ще определи вашето здраве, но и здравето на вашето развиващо се бебе. Въпреки че е очевидно, че трябва да ядете богати на фибри храни, има някои, които трябва да избягвате / свеждате до минимум.

· Кофеин: Консумирането на повече от 300 mg кофеин увеличава риска от спонтанен аборт.

· Големи риби: Въпреки че рибата е много добър източник на протеини и омега-2, големите риби като скумрия съдържат големи количества метил живак и трябва да се избягват.

· Сурова и сурова риба, яйца и месо: Бременните жени са много по-податливи на инфекции. Няколко бактерии като Е. coli, Listeria и Salmonella могат лесно да замърсят суровите храни. Някои от тях, като Листерия, могат да се предадат на нероденото бебе през плацентата. Винаги консумирайте добре приготвена храна.

· Непастьоризирано мляко и сирене

· Избягвайте алкохолните напитки.

Пушене

Пушенето, както активно, така и пасивно, трябва да се избягва при бременност. Цигареният дим съдържа много вредни химикали, които могат да преминат през кръвта на майката и да достигнат до растящото бебе. Пушенето стеснява кръвоносните съдове и намалява доставката на кислород към вашето бебе. Дори една цигара на ден увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и много вродени дефекти като ниско тегло при раждане, все още раждания и сърдечни дефекти. Затова откажете цигарите веднага щом разберете, че сте бременна.

Горещи вани

Тялото не е в състояние да загуби ефективно топлината, когато използвате джакузи, сауна и дори парна баня. Това причинява значително повишаване на телесната температура, което е опасно за развиващото се бебе. През първите 12 седмици от бременността трябва да се избягват напълно горещите вани.

Физическа дейност

Тялото на майката преминава през редица физически и хормонални промени по време на бременност. Умората и гаденето са много чести през първите седмици. Препоръчително е да си почивате обилно. Не вдигайте големи тежести, за да избегнете ненужен натиск върху растящото бебе. Жените могат безопасно да продължат да спортуват по време на ранна бременност, но ако не сте тренирали преди да забременеете, препоръчително е да го правите бавно. Разходките са страхотни. Ако обаче имате някакви усложнения при бременност, моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете нещо ново.

Хигиена

Ако имате домашни любимци, създайте си навик да си миете ръцете след потупване на животни, за да избегнете инфекции като таксоплазмоза, които могат да засегнат нероденото ви дете и да причинят мозъчно увреждане. Носете ръкавици по време на градинарството и избягвайте боравенето с боклук за домашни любимци.

Секс

Според BabyCenter, “околоплодният мехур и маточните мускули предпазват бебето и дебел слуз запушва шийката на матката, за да се предпази от инфекция”. Ако имате нормална бременност и Вашият лекар Ви е дал зелена светлина, тогава няма причина да се въздържате от приятно време, стига да Ви е удобно.

Бременността е прекрасно пътешествие. Възползвайте се максимално от това, като правите информиран и безопасен избор. Погрижете се за себе си и се доверете на тялото си. Ще ви каже от какво се нуждае и какво се чувства погрешно.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta