Сигурни признаци на лошо родителство

С

Родителството не е лесна задача и няма наръчник, в който човек да може да разгледа как трябва да се прави на всяка стъпка. Трябва просто да тече естествено. Има обаче моменти, в които разочарованията в живота стават толкова много, че лошото родителство се прокрадва бавно, без предизвестие. Въпреки че човек може да не възприема определена черта като лошо родителство, ефектът, който може да има върху детето, може да унищожи живота му завинаги. Тъй като никой родител не иска да възпитава дете, което съжалява, че е съответно баща или майка, важно е да се пазите от признаците на лошо родителство и да ги коригирате веднага щом настъпят.

Пренебрегването е сред най-честите признаци на лошо родителство. Може би сте твърде заети на работа, за да имате време да прекарате с детето / децата си. Или може би просто никога не сте харесвали деца. Може би си мислите, че са твърде скучни! Каквато и да е причината, не трябва да има оправдание за пренебрегване на дете. Трябва да се поддържа физическо присъствие и да се обръща толкова внимание на децата, колкото им е необходимо. Единственият начин да се гарантира, че детето израства в общително същество е да прекарва време с него. Това също помага да се изгради доверие между родителя и детето. Избягването на прекарването на време с дете, независимо от причината, е стъпка номер едно към пренебрегването им изцяло емоционално, финансово и психически. Това е водещата причина за бягства и никой родител никога не би искал това.

Недостатъчното дисциплиниране на децата е друг основен признак на лошо родителство. Не са редки случаите, когато децата са непослушни, но това никога не бива да им се позволява да прекаляват. Чувствате ли се, че можете да приемате гости в къщата си само преди лягане на децата ви? В училище и извън училище ли решавате недисциплинарни случаи на детето си? Тогава е крайно време да се вгледате в родителството си, защото нещо е абсолютно нередно.

Добре възпитаните деца трябва да могат да съжителстват с други хора, без да създават проблеми. Ролята на родителя е да обясни на своите деца какво е правилно и кое не и да ги поправи, когато сгрешат. Липсата на тези учения и корекции е лошо родителство и това е, което води до недисциплинирано поведение.

Физическото насилие е най-сигурният признак на лошо родителство. Доколкото децата могат да правят грешки, физическото насилие не е начин да ги коригира, без значение колко ярост предизвиква действието у един родител. Родителите винаги трябва да отделят време да слушат обясненията на децата си, вместо да правят прибързани заключения и да ги бият. Побоят ще накара едно дете да ви мрази, вместо да ви уважава като родител. Ако се окажете, че удряте детето си така или иначе дори на границата на гнева, е време да се отдръпнете и да коригирате поведението си в родителството.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta